top of page

Reklam ve Tanıtım Fotoğrafçısı  Cengiz Yanık

Mimari Fotoğrafçılık, Endüstriyel Fotoğrafçı, Tekne ve Yat Fotoğraf çekimi, Otomobil Fotoğrafçılığı, (Araç Fotoğraf çekimi),Yemek Fotoğrafçısı, 

Portre Fotoğrafçısı, Profesyonel Fotoğrafçı  ve tüm  teknik fotoğraf çekimleri için www.cengizyanik.com

  • Cengiz Yanık - reklam fooğdafçı

FUJIFILM GFX 50S, Pentax 645z, Hasselblad H4D-60 test


Bugün size referans çekimlerimden değil yeni çıkan Fujifilm GFX 50s fotoğraf makinasından bahsedeceğim. Fazla yorumlamadan olabildiğince örnek fotoğraflarla sunacağım. Ama hiç yorum yapmazsam sanırım kendimi tutamam :))

Şöyle bir avantajla işe koyulduk; elimizde Hasselblad H4D-60, Pentax 645z zaten kullanmakta olduğumuz kameralardı, Bunların öncesinde de uzun yıllar Sinar kamera-back ve kısa bir süre Phaseone P65 gibi ürünler kullanma imkanım oldu. Halen Leica M 240 kullanıyorum ve summilux objektifler vs.... 21. yılında bir reklam fotoğrafçısı olduğumu sanırım hatırlatmama gerek yok :)) Yinede binlerce dolar vererek alacağınız bir kamera seti için ben yada bir başkası olsun internetteki bir kaç paragraf yazısı üzerine alış veriş yapıyorsanız buyrun beraber eğlenelim :))). Neticede bazı gördüklerim bana özel ve bir kısmı bende kalacak ve her fotoğrafçının da dikkat edeceği unsurlar farklı farklı olacaktır. Daha hassas test için benim yaptığım gibi sizde kendiniz incelemelisiniz.

Başlangıç olarak Fujifilm GFX 50s kullanım oldukça pratikti. Dokunmatik ekran, yüksek ISO başarısı ve dinamik aralık açısından oldukça keyif vericiydi. Tabi durum tüm yeni çıkan Phaseone, Hasselblad ve Hasselblad'ın X1D'si olsun aynı özelliklere sahip kameralar için aynı.

Ayrıca Fujifilm GFX 50s için üretilmiş Hasselblad H lens adaptörü kendi lenslerimi kullanabildiğim için bir avantajdı.

İlk çekimimiz iyi bir fotoğrafın olmazsa olmazı "ten rengi" üzerine oldu. Bu testte doğru renk için Lastolite marka gri kart kullandık. Fotoğraflar solda Fujifilm GFX 50s, ortada Hasselblad H4D-60 ve sağda Pentax 645z. Sonuç olarak üç makinada da hayli fark vardı. Fujifilm GFX 50s cilt rengini bi hayli abarttı. Saturasyonu azalttığımızda giysilerin rengi nötürleşti. Pentax 645z daha kubul edilebilir seviyedeydi ama giysilerde renkler mavi dominant olarak sönük kaldı. Hasselblad diğer fotoğrafların arasında sarıya dönük gibi çıksada en kabuledilebilir olan Hasselblad oldu. Bu raw testler için Hasselblad Phocus, ve Photoshop CC 2017 Camera Raw kullandık. Fotoğraflara hiç müdehale etmeden bloğuma ekliyor net yorumu size bırakıyorum.

solda Fujifilm GFX 50s, ortada Hasselblad H4D-60 ve sağda Pentax 645z.

Çekilen fotoğrafların RAW olduğunu unutmamak gerek. Renk, kontrast, keskinlik gibi seçenekler fotoğrafçıya kalıyor. Profesyonel bir fotoğrafçı yada ticari çalışan mimari fotoğrafçı, yemek fotoğrafçılığı, reklam fotoğrafçılığı yada endüstriyel fotoğrafçılık yapıyorsanız dilediğiniz düzeltmeleri kısa bir süre içerisinde yapabilirsiniz.

solda Fujifilm GFX 50s, ortada Hasselblad H4D-60 ve sağda Pentax 645z.
solda Fujifilm GFX 50s, ortada Hasselblad H4D-60 ve sağda Pentax 645z.

solda Fujifilm GFX 50s, ortada Hasselblad H4D-60 ve sağda Pentax 645z.

Pantax 645z ve Fujifilm GFX 50s için en büyük eksiklik iyi bir yazılım demeden edemeyeceğim.

Phaseone Captureone, Hasselblad Phocus yazılım kullanıylor ve en iyi netice bu yazılımlar ile elde edilebiliyor. Peki Fujifilm GFX 50s .....??? yada Pentax 645z ......??? malesef basit arayüzlerin haricinde etkin seçenekleri olan bir yazılım yok ! Eminim bu iki kamerada iyi bir yazılım ile mükemmel kabiliyetlerini ortaya koyacaktır. Çünkü her iki makinada geniş dinamik aralıklı raw dosyalar üretiyor ve her ikiside neredeyse bir DSLR kamera kadar pratikler. Hasselblad ve Phaseone'dan tek olumsuz yanları 16 yerine 14 bit görmeleri.

solda Fujifilm GFX 50s sağda Hasselblad H4D-60

Üsteki fotoğraflarda başka bir cilt renginde Fujifilm GFX 50s ve Hasselblad'ın neticesini daha yakından görüyorsunuz.

solda Fujifilm GFX 50s sağda Hasselblad H4D-60

Konu cilt rengi olduğunda şahsi görüşüm Fujifilm GFX 50s Canon'u, Pentax 645z Nikon'u anımsattı.

Pozitif yada negatif olsun filmin görsel tadını bilenler/beğenenler için Fujifilm GFX 50s özel bir seçenek sunuyor.

Photoshop CC 2017 Camera Raw yada Lightroom ile raw dosyaları açıp "kamera kalebrasyonu" sekmesine tıklayarak Provia, Velvia, Classic Chrome gibi birçok film seçeneği ile özdeşleşen seçenlerden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca Fujifilm GFX 50s kameranızı Lightroom üzerinden kontrol edebilmek için ayrıca bir plug-in indirip yüklemiz gerektiğini unutmayın.

Çekimlerimizde Elinchrom flaş sistemi kullandık. her iki makinada da kendi normal açı lensleri vardı. Fujifilm GFX 50s için 63mm ve Hasselblad için 80mm H serisi vardı. Buna rağmen gri kart beyaz dengelemesi yaptığımız halde neticeler farklı oldu Fujifilm GFX 50s kamera sonuçları genelde gri balanstan sonra bile maviye dönük çıktı. Bu durum Fujifilm'in ürettiği pozitif filmlerdeki renklerinde soğukluğunu aklıma getirdi.

Yeni bir makina dolayısıyla yazılım güncelemeleri ile çözülebileceğini düşünüydum. Yada colorchecker passport kullanımı daha iyi netice verebilir.

Solda Fujifilm GFX 50s ve 63mm lens, ortada Fujifilm GFX 50s üzeride H adaptörü ile Hasselblad 80mm  ve sağda ise Hasselblad H4D-60 ve üzerinde H 80mm

Yukarıda bir still life denememiz oldu. Elimizin altında ne varsa masanın üstüne doldurduk :)

Solda Fujifilm GFX 50s ve 63mm lens, ortada Fujifilm GFX 50s üzeride H adaptörü ile Hasselblad 80mm ve sağda ise Hasselblad H4D-60 ve üzerinde H 80mm var.

İlk dikkatimi çeken Fuji'de H adaptörü ile 80mm Hasselblad lensi kullandığınızda fotoğrafın karakteri Fuji 63mm lens ile neredeyse birebir aynıydı bunda sanırım Hasselblad lenslerini Fuji'nin üretmesenin etkisi var.

Aynasız bir makina olan Fujifilm GFX 50s net alan derinliği konusunda avantajını konuşturuyordu.

Renk ve kontrast olarak gayet iyi görünüyor.

Solda Fujifilm GFX 50s ve 63mm lens, ortada Fujifilm GFX 50s üzeride H adaptörü ile Hasselblad 80mm  ve sağda ise Hasselblad H4D-60 ve üzerinde H 80mm

Hasselblad H4D-60'ın sensörünün CCD olması ve 16 bit algılaması boyutluluk olarak bir adım öne geçsede zeytinyağının renginin tutmaması bi hayli ilginçti. Bahsettiğim gibi reklam fotoğrafçılığı yapıyorum ve daha önce zeytinyağı üreten bir müşterim için çekimler yaptım ancak gördüğünüz gibi yağın rengi yine değişti ve müdehale etmek zorunda kalmıştım.

Solda Fujifilm GFX 50s ve 63mm lens, ortada Fujifilm GFX 50s üzeride H adaptörü ile Hasselblad 80mm  ve sağda ise Hasselblad H4D-60 ve üzerinde H 80mm
Solda Fujifilm GFX 50s ve 63mm lens, ortada Fujifilm GFX 50s üzeride H adaptörü ile Hasselblad 80mm  ve sağda ise Hasselblad H4D-60 ve üzerinde H 80mm

Yakın görüntülerde de görüldüğü gibi Fuji GFX nin neticeleri maviye kaçıyor.

Son olarak alttaki fotoğrafta Fujifilm GFX 50s ve H adaptörü ile Hasselblad HCD24mm lens kullanarak çekim yaptım. Keyifli ancak H adaptörü ile kullanıldığında AF yapmaması sorun olabilir.

Hcd 24mm H adaptor ve Fujifilm GFX 50s

Solda fotoğrafın ham halini, sağda ise işlenmiş halini görüyorsunuz. Önceden bahsettiğim gibi Fujifilm GFX 50s'in dinamik aralığı raw işlemeyi sevenler için güzel neticeler vrecektir.

altta detaylarını görüyorsunuz karar sizin.

Beni üzen konu ise halihazırda kullandığım HTS 1,5 tilt and shift adaptör ü Fujifilm GFX 50s H adaptör ile taktığımda ekranında "lens eror" yazması oldu :((( ama kullanmak isterdim :)


393 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page